SÜTEMÉNYEK > Kelt tészták

Fotó: Elendel
Gyümölcsös lepény
mandulával
Hozzávalók kb. 10 szelethez:
- A tésztához:
- 250 g finomliszt
- só
- 1/2 tasak instant élesztő
- 4 ek. porcukor
- 4 ek. olaj
- 2 dl langyos tej
- A krémhez és a rakományhoz:
- 2 üveg kimagozott meggybefőtt (680-700 g/üveg)
- 2 doboz felezett őszibarackbefőtt (820-850 g/doboz)
- 500 g félzsíros túró
- 1 dl tej
- 4 ek. porcukor
- 2 tasak vaníliás desszertöntetpor (35 g/tasak)
- 4 ek. gyalult mandula
- vaníliás porcukor a szóráshoz
1. A tésztához a lisztet keverőtálba szitáljuk, összekeverjük 1 csipet sóval, az élesztővel és a porcukorral. Hozzáadjuk az olajat és a tejet, majd kézi robotgéppel hólyagosra dagasztjuk. Letakarjuk, meleg helyen 1 órán át kelesztjük.
2. Kibélelünk sütőpapírral egy 35x40 cm-es tepsit. A meggy- és őszibarackbefőttet két külön szűrőtálban alaposan lecsepegtetjük, az őszibarackokat nem túl vékony gerezdekre szeljük. A krémhez eldolgozzuk az áttört, illetve eleve krémes állagú túrót a tejjel, a porcukorral és a desszertöntetporral.
3. Liszttel megszórt munkalapon kb. 30x35 cm-es lapra nyújtjuk a tésztát, a tepsibe terítjük, konyharuhával letakarjuk, és további 15-20 percig kelesztjük. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra.
4. Úgy, hogy a széleken 2-3 cm szabadon maradjon, a villával megszurkált tésztalapra simítjuk a krémet. Változatosan megszórjuk a gyümölcsökkel, végül a mandulával, és közepső bordamagasságon 20-25 percig sütjük (tűpróba!). Kissé hűlni hagyjuk, aztán sütőpapírostul deszkára húzzuk, meghintjük vaníliás porcukorral, és nagyobb kockákra-szeletekre vagy háromszögekre vágva kínáljuk. Langymelegen a legfinomabb.
Tippek:
Egyéb karakteres-savanykás ízű friss gyümölcsökkel, befőttekkel is készíthetjük.