HÚSÉTELEK > Csirkehússal

Fotó: Hemző Károly
Tavaszi zöldséges
csirkemell
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 csirkemellfilé (600-800 g)
- 1 ek. provence-i fűszerkeverék
- 2 ek. olaj
- só, bors
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 dl száraz fehérbor
- A körethez:
- 1 nagy, zsenge karalábé (400 g)
- 400 g sárgarépa
- 1 szál dundi póréhagyma
- 2 ek. vaj/margarin
- 250 g brokkoli (mélyhűtött)
- 1 ek. ételízesítő
- 3-4 szál petrezselyem
1. Előző este bepácoljuk a csirkemelleket: leöblítjük őket, szárazra töröljük, bedörzsöljük a fűszerkeverékkel, fedeles műanyagdobozba fektetjük, megöntözzük az olajjal, letakarjuk, és sütésig a hűtőszekrényben érleljük.
2. A körethez a zöldségeket megtisztítjuk, a karalábét és a sárgarépákat ujjnyi hasábokra, a pórét rézsútos karikákra vágjuk. Megfonnyasztjuk a póréhagymát a felforrósított vajban/margarinban, rádobjuk a zöldségeket, 4 percig pároljuk. Ezután hozzáadjuk a brokkolit (ha mélyhűtött, fagyos állapotban) és az ételízesítőt, fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára, de még ropogósra pároljuk (15-20 perc).
3. Serpenyőbe öntjük és felforrósítjuk a csirke alól leöntött pácolajat, megkapatjuk benne a csirkemelleket. Sóval, borssal ízesítjük, melléjük dobjuk a meghámozott és kissé szétlapított fokhagymagerezdeket, felöntjük a borral, fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára sütjük.
4. A zöldségeket lapos tálra terítjük, tetejükre rendezzük a csirkemelleket, bevonjuk a pecsenyelével, meghintjük a finomra vágott petrezselyemmel, és mihamarabb tálaljuk. További köretként vágott petrzselyemmel és 2 ek. vajjal vagy olívaolajjal összeforgatott, alaposan lecsepegtetett főtt burgonya vagy tejszínnel megtört, szerecsendióval illatosított burgonyapüré, polenta illik hozzá.
Italajánlat:
Száraz fehérbor
Elkészítési idő:
40 perc
+ 12 óra pácolási idő
Energiatartalom:
371 kcal/adag
Nehézségi fok: