VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák
A sok zöldséggel, sovány tejtermékekkel készített torták üdítő csemegéi a könnyű, de tápláló ételeket kedvelőknek, különösen így a nagy nyári melegben. Aszerint, hogy milyen töltelék kerül a tésztaágyba, új és új változatait varázsolhatjuk az asztalra – érdemes kísérletezni!

Fotó: Hemző Károly
Túrós zöldségtorta
Hozzávalók 8 szelethez:
- 250 g finomliszt
- 125 g+diónyi vaj/margarin
- só, bors
- 1 tojás
- 1 ek. tejföl
- A töltelékhez:
- 200 g póréhagyma
- 1 csokor újhagyma
- 200 g cukkini
- 1/4 piros húsú paprika
- 2 ek. olaj
- 100 g zöldborsó (mélyhűtött)
- 1-2 gerezd fokhagyma
- provence-i fűszerkeverék
- Az öntethez:
- 250 g sovány túró
- 250 g natúr joghurt
- 2 tojás
- 80 g füstölt sajt
- 1 ek. étkezési keményítő
- szerecsendió
1. A lisztet, a vajat/margarint, 1/2 kk. sót, a tojást és a tejfölt összegyúrjuk (aprítógépben néhány pillanat az egész!), cipót formálunk belőle, folpackba csomagoljuk, a hűtőben 30 percet pihentetjük.
2. A töltelékhez a zöldségeket megtisztítjuk. A pórét, az újhagymát és a hámozatlan cukkinit karikákra, a paprikát apró kockákra vágjuk. Megfonnyasztjuk az olajban a pórét, az újhagymát és a cukkinit, hozzáadjuk a zöldborsót (fagyos állapotban), a paprikát, az áttört fokhagymát, a fűszerkeveréket, ízlés szerint sót és borsot. Fedő alatt 4-5 percig pároljuk, majd fedetlenül elfőzzük a levét (további 3-4 perc), és hagyjuk kihűlni.
3. Egy 26 cm átmérőjű gyümölcstortaformát kikenünk a maradék diónyi vajjal/margarinnal. A tésztát lisztezett munkalapon 32 cm-es korongra nyújtjuk, a formába terítjük, szelíden az oldalára nyomkodjuk. A peremén túllógó széleken átgurítjuk a nyújtófát (ezzel leválasztjuk a fölösleget), alját és oldalát sűrűn megszurkáljuk villával.
4. Az öntethez összekeverjük az áttört túrót, a joghurtot, a tojásokat, a szálasra reszelt sajtot és az átszitált keményítőt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, végül 1-2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk. Lazán beleforgatjuk a zöldségkeveréket, a tésztaágyba simítjuk, és 200 °C-ra előmelegített sütőben 1 órán át sütjük. Langymelegen, tortaszerűen szeletelve kínáljuk, de hidegen is finom.
Tippek:
– Sok salátával egytálételként, hidegbüfé részeként, italkorcsolyaként is remek.
– Túró helyett a bársonyosabb állagú ricottával is készíthetjük.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor