DESSZERTEK > Meleg desszertek > Édes palacsinták

Fotó: Elendel
Epres-krémes
palacsinta
Hozzávalók 4 személyre:
- A palacsintához:
- 200 g finomliszt
- 3 dl tej
- 2 tojás
- só
- 2 ek. olaj
- buborékos ásványvíz vagy szódavíz
- A töltelékhez:
- 5+1 dl tej
- 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
- 4 tojássárgája
- 60 g+2 ek. porcukor + a szóráshoz
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 400 g eper
- 1/2 citrom leve
- diónyi vaj/margarin
1. A palacsintatésztához a lisztet keverőtálba szitáljuk. A tojásokat megmossuk, egyenként felütjük és 1 csipet sóval együtt a tejhez, majd apránként a liszthez adjuk. Fakanállal előbb sűrű masszává keverjük, majd elektromos habverővel folytatva, több részletben felöntjük annyi buborékos ásványvízzel, hogy tejszínsűrűségű „tésztát” kapjunk. Lefedjük, a hűtőszekrényben 30 percet pihentetjük.
2. Közben a krémhez felforrósítunk a vaníliás cukorral 5 dl tejet. A tojássárgákat habosra keverjük 60 g porcukorral, aztán a maradék 1 dl hideg tejjel felváltva beledolgozzuk az apránként hozzászitált pudingport. Felöntjük a forró tejjel, majd (kézi habverővel) folyamatosan keverve, szelíd tűzön sűrűsödésig főzzük (2-3 perc). Hideg vízfürdőbe állítjuk, és gyakran megkeverve – hogy ne bőrösödjön meg a krém teteje –, a vizet többször hidegre cserélve kihűtjük.
3. Az epret megmossuk, lecsepegtetjük, konyharuhára terítve felitatjuk róla a nedvességet, majd megtisztítjuk és apróra felkockázzuk. Meglocsoljuk a citromlével, hozzáadunk 2 ek. porcukrot, lazán összeforgatjuk, felhasználásig szobahőmérsékleten érleljük.
4. Belekeverjük a palacsintatésztába az olajat (pihentetés közben jócskán besűrűsödik, ezért szükség szerint egy kevés buborékos ásványvízzel hígíthatjuk), majd felhevített teflon vagy kerámia bevonatú serpenyőben 8-10 vastagabb palacsintát sütünk belőle.
5. Egy cakkos oldalfalú, 24-26 cm átmérőjű gyümölcstortaformát vékonyan kikenünk vajjal/margarinnal. Arányosan elosztva megkenjük a palacsintákat a krémmel és megszórjuk az eperrel, aztán szorosan feltekerjük és félbevágjuk őket. Vágott felükkel fölfelé, kissé egymásra csúsztatva, a formába állítjuk őket, megszórjuk kevés porcukorral, és 200 °C-os sütőben enyhe pirulásig sütjük (15-20 perc). További porcukorral és citromfűbóbitával díszítve, frissen-melegen, de nem tűzforrón tálaljuk. Melegíthető!
Tippek:
A kész palacsinta remekül bírja a mélyhűtést, érdemes többet sütni belőle: a család igényeihez igazítva 10-12 darabonként folpackba, majd nejlontasakba csomagoljuk, és lapos felületre helyezve egyszerűen megfagyasztjuk. Felhasználás előtt szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni vagy kivesszük a csomagolóanyagból, lapostányérra emeljük, lefedjük, és néhány percre betesszük a mikróba. Úgy a legfinomabb, ha töltés-formázás után átforrósítjuk, sőt kissé megpirítjuk a sütőben.
Elkészítési idő:
1 óra 15 perc
Energiatartalom:
181 kcal/1 palacsinta
Nehézségi fok: