HÚSÉTELEK > Marha- és borjúhússal

Fotó: Hemző Károly
Vörösboros marharagu
kukoricás palacsintametélttel
Hozzávalók 4 személyre:
- 600 g marhalábszár
- 1 zöldpaprika
- 1 chilipaprika vagy 1/4 kk. chilipor
- 1 paradicsom + a díszítéshez
- 1 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek. olaj
- 1 kk. pirospaprika
- 1 dl testes vörösbor
- A palacsintához:
- 100 g kukoricaliszt
- 100 g finomliszt
- 1/2 kk. kurkuma
- só
- 2 dl tej
- 3 tojás
- buborékos ásvány- vagy szódavíz
- 2 ek. olaj
- néhány zöldfűszerlevél
1. A húst leöblítjük, 3x3 cm-es kockákra vágjuk. A zöld- és chilipaprikát, valamint a paradicsomot megmossuk, a zöldpaprikát kicsumázzuk és felszeleteljük, a chilipaprikát (ereit-magjait a kívánt csípősség mértékében maghagyva) apró kockákra vágjuk. A paradicsomot meghámozzuk, vékony gerezdekre szeljük. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a hagymát felkockázzuk.
2. Megfonnyasztjuk a hagymát az olajban. Rádobjuk a húst, élénk tűzön fehéredésig pirítjuk, aztán hozzáadjuk a kétféle paprikát, az áttört fokhagymát, a paradicsomot és a pirospaprikát, majd fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára pároljuk (1-1 és 1/2 óra). Kissé megsózzuk, felöntjük a borral, félig lefedve további 15-20 percig főzzük, végül mártássűrűségűre beforraljuk a levét.
3. Közben a palacsintához összekeverjük a kétféle lisztet, 1/2 kk. sót és a kurkumát. Apránként hozzáadjuk a tejben elkevert tojásokat, simára eldolgozzuk, szükség szerint ásvány-/szódavízzel higítjuk, majd lefedjük, és fél órát pihentetjük.
4. Egy közepes méretű serpenyőt vékonyan kikenünk olajjal, a többit a masszához keverjük és 10-12 palacsintát sütünk belőle. Azon melegében, szorosan feltekerjük őket (hidegen törnek!), 3 cm széles metéltre-csigákra vágjuk, csinos tálra rendezzük, tálalásig melegen tartjuk. Paradicsomgerezdekkel, zöldfűszerlevélkékkel díszítve a hús köreteként kínáljuk.
Italajánlat:
Könnyű, száraz vörösbor