DESSZERTEK > Kanalas édességek > Krémek és habok

Fotó: Hemző Károly
Narancsos-
gesztenyés tiramisú
Hozzávalók 8 kockához:
- 500 g cukrozott gesztenyepüré (mélyhűtött)
- 1+2+2 narancs
- 1/2 dl narancslikőr (pl. triple sec)
- 1/2 dl rum
- 1+3 dl tejszín (vagy növényi habalap)
- 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
- 1,5 tasak (15 g) habfixáló
- 24 db (kb. 200 g) babapiskóta
- 2-3 ek. kakaó
- néhány citromfűlevél
1. A gesztenyepürét szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni. A narancsokat gondosan megmossuk, egyet félreteszünk a díszítéshez, kettőt meghámozunk, kifilézünk és felaprózunk, a maradék kettő levét kinyomjuk, átszűrjük és elkeverjük a likőrrel.
2. A gesztenyepürét simára eldolgozzuk a rummal és 1 dl felveretlen tejszínnel. A vaníliás cukorral és a habfixálóval kemény habbá verünk 3 dl tejszínt, majd óvatosan összeforgatjuk a gesztenyemasszával.
3. 12 babapiskótát egyenként, gyors mozdulatokkal megmártunk a narancslében, és közepes méretű, négyszögeletes tálba szorosan lerakjuk. Tetejükre simítjuk a krém felét, megszórjuk a felaprózott narancs felével, aztán a maradék narancslébe forgatott babapiskóta, a maradék narancs és krém következik. A tálat letakarjuk, 6-8 órára a hűtőbe tesszük.
4. Tálalás előtt héjastul elnegyedeljük a félretett 1 narancsot, a magokat eltávolítjuk. Vastagon megszórjuk a krém tetejét kakaóval, narancsdarabkákkal díszítjük, és kockákra vágva, citromfűlevelekkel díszítve tálaljuk.
Fontos:
Ha gyerek is kap belőle, az alkoholféléket elhagyjuk, sima narancslét és rumaromát használunk.
Megjegyzések:
A jól behűtött növényi habalap biztosan felverődik, és hosszú ideig tartósan megáll.
Elkészítési idő:
40 perc
+ 6-8 óra hűlési idő
Energiatartalom:
438 kcal/kocka
Nehézségi fok: