LEVESEK > Krémlevesek

Fotó: Hemző Károly
Burgonyakrémleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 600 g főzni való burgonya
- 1 hosszú szál póréhagyma
- 2 szál szárzeller vagy 50 g zellergumó
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 ek. olaj
- 2 csipet szárított majoránna
- 2 zöldségleveskocka
- 2 tojássárgája
- 2 dl főzőtejszín
- só, bors
- szerecsendió
- 4-8 ek.színes tésztaborsó (készen vásárolt levesbetét)
1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A burgonyát kisebb kockákra, a póréhagyma fehér és világoszöld részét, valamint a szárzellert vékony karikákra (a zellergumót apróra) vágjuk.
2. Megfonnyasztjuk az olajban a pórét és az áttört fokhagymát, rádobjuk a burgonyát és a zellert, élénk tűzön 1 percig pirítjuk. Meghintjük a majoránnával, felöntjük 1,2 liter vízzel, belemorzsoljuk a leveskockákat, és mérsékelt tűzön, félrebillentett fedő alatt vajpuhára főzzük (30 perc).
3. A tojássárgákat simára keverjük a tejszínnel. A puhára főtt burgonyát-zöldségeket a főzőlével együtt, botmixerrel finom krémmé turmixoljuk, ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk, frissen reszelt szerecsendióval illatosítjuk, felforraljuk.
4. Lehúzzuk az edényt a tűzről, és habverővel folyamatosan keverve, vékony sugárban a leveshez öntjük a tojásos tejszínt. Néhány másodpercre visszatesszük a tűzre, de éppen csak összeforrósítjuk (felforrnia nem szabad, mert kicsapódik a tojás!). Mélytányérokba szedjük, tetejét tésztaborsóval és fűszerlevélkékkel vidámítjuk, azonnal tálaljuk. Reszelt parmezán vagy füstölt sajtot kínálhatunk hozzá.