2022. október 1.
Malvin napja van

SÜTEMÉNYEK > Kelt tészták

A középen lyukas-hasas, koronaalakú sütőformák és a bennük készített ételek nevüket Brillat Savarin-ről (ejtsd: szavaren) (1755–1826), a híres étel- és életfilozófusról, a nagy ínyencről kapták, aki „civilben” jogászember, sőt magas rangú állami köztisztviselő volt, ám világhírét a gasztronómiának köszönheti.


Fotó: Hemző Károly

Körtés savarin, avagy
részeges francia kalács

Hozzávalók 16 szelethez:

  • A tésztához:
  • 1,5 dl tej
  • 2 kockacukor
  • 20 g élesztő
  • 350 g finomliszt + a formához
  • 4 tojás
  • 40 g porcukor
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 150 g vaj/margarin + a formához
  • 50 g hámozott mandula
  • Továbbá:
  • 80+40 g kristálycukor
  • 1/2 dl körtepálinka
  • 4 közepes körte
  • 2 ek. citromlé
  • 1/2 kisujjnyi fahéj
  • 4 szegfűszeg
  • 1 tasak (10 g) habfixáló
  • 3 dl tejszín
  • 1 szál citromfű

1. A hozzávalókból savarintésztát dagasztunk (egészen lágy tésztát kapunk). Beledolgozzuk a durvára vágott mandulát, aztán vajjal/margarinnal kikent, liszttel beszórt, 26 cm-es koronaformába szedjük, és addig kelesztjük, amíg kitölti a formát (30-40 perc). 180 °C-ra előmelegített sütőben 50-60 percig sütjük (tűpróba!). 5 percig a formában pihentetjük, majd rácsra borítva hagyjuk kihűlni.

2. Domborulatával fölfelé mélyebb tálba helyezzük a koronát, bambuszpálcikával sűrűn megszurkáljuk. 2 dl vizet felforralunk 80 g cukorral, a pálinkával ízesítjük, majd apránként a tészta tetejére locsoljuk, és 6-12 órán át állni hagyjuk.

3. A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, magházukat kiemeljük. Citromlével, fahéjjal, szegfűszeggel és 40 g cukorral ízesített vízben 10 percig főzzük, hagyjuk kihűlni.

4. Tálalás előtt a koronát tálra emeljük. 4 felezett körtét legyezőszerűen bevagdosunk, 8 negyedre vágunk, a többit felaprózzuk. Felverjük a habfixálóval a tejszínt, 4 evőkanálnyit nyomózsákba szedünk, a többit a korona közepébe halmozzuk, és megrakjuk a felaprózott körtével. Tetejét körtelegyezőkkel, habrózsákkal, citromfűvel díszítjük, tortaszerűen szeleteljük.

Megjegyzések:

– Ha gyerek is kap belőle, körtepálinka helyett rumaromával illatosított, felforrósított szőlőlével vagy meggynektárral is megöntözhetjük (szép színes lesz a belseje).
– Jól tűri a mélyhűtést (díszítés nélkül!).
– A tűpróba azt jelenti, hogy a sütemény legvastagabb részébe beleszúrunk egy hús- vagy vékony kötőtűt, majd kihúzzuk a tésztából: ha „tiszta”, a tészta átsült, ha ragacsos-mázgás, még sülnie kell. Ha nagyon pirulna a teteje lazán betakarjuk sütőpapírral vagy alufóliával, de át kell sülnie! A megadott sütési idő feléig lehetőleg ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert összeeshet a tészta!

Italajánlat:

Édeskés desszertbor, pezsgő, kávéfélék

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc
+ 6 óra hűlési/
érlelési idő

Energiatartalom:

287 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Ráksaláta
narancskehelyben

Burgundiai
rokfortos körte

Töltött paradicsom
tonhalas salátával

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Orosz
csirkehússaláta

Spenótos papucs

Spenótos
rakott krumpli

Almás-szőlős
sajtsaláta

Tatárbifsztek

Almás-sajtos
brokkolisaláta

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Céklás-rokfortos
palacsintakendő
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: