SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták

Fotó: Hemző Károly
Almás-majonézes
krumplisaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 800 g kiflikrumpli
- só, bors
- 1 közepes fej ezüst- vagy sonkahagyma
- 2 dl zöldség- vagy erőleves (kockából)
- 1 ek. enyhén csípős mustár
- 6-7 ek. borecet
- 2 nagyobb, savanykás alma (jonatán, idared)
- 2 ek. citromlé
- 2-3 szál újhagyma
- 1 szelet piros húsú paprika
- 4 kínai kellevél
- 150 g majonéz
- 150 g joghurt vagy kefír
- 1 csipet porcukor
1. A krumplit héjában, enyhén sós vízben megfőzzük (15-20 perc). A hagymát megtisztítjuk, vékonyan felkarikázzuk, mélyebb tálba tesszük, meghintjük 1/2 kk. sóval. A levest felforraljuk, elkeverjük benne a mustárt, borecetet, ízlés szerint frissen őrölt borsot, és forrón a hagymára öntjük.
2. A krumplit leszűrjük, meghámozzuk, kissé hűlni hagyjuk, aztán egyenesen belekarikázzuk-forgatjuk a hagymás páclébe, és 1 órán át érleljük benne.
3. Közben az almákat megmossuk, félbevágjuk, magházukat kiemeljük. Fél almát vékony gerezdekre szelünk, citromlébe forgatunk és félreteszünk, a többit meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk, és a maradék citromlébe forgatjuk. Az újhagymákat megtisztítjuk, 8-10 cm-es zöld szárukkal együtt felkarikázzuk, a paprikát apró kockákra vágjuk. A kínai kelleveleket megmossuk, konyharuhával szárazra lapogatjuk, kibélelünk velük egy nem túl mély tálat.
4. A majonézt simára keverjük a joghurttal/kefirrel, porcukorral, egy kevés sóval és borssal, majd az almakockákkal együtt lazán a krumplihoz keverjük, és a salátaágy tetejére halmozzuk. A félretett almagerezdekkel, a hagymakarikákkal és a paprikakockákkal díszítve kínáljuk.
Elkészítési idő:
45 perc
+ 1 óra érlelési idő
Energiatartalom:
425 kcal/adag
Nehézségi fok: