KÖRETEK > Krumpliköretek
Hihetetlen, hogy néhány semmitmondó, inkább csúnyácska, semmit szemrevaló gumóból micsoda ínyencfalatok készíthetők. Ehhez a vonzó rakottashoz,
amely köretként és egytálételként egyaránt finom, a rózsaszín, kemény húsú, úgynevezett sütni való krumpli a legalkalmasabb.

Fotó: Hemző Károly
Hagymás-szalonnás
krumplirakottas
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 nagyobb fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 100 g húsos bacon vagy szalonna
- 2 ek. olaj
- diónyi vaj/margarin
- 1 kg krumpli
- 4 tojás
- 2,5 dl tej
- só, bors
- szerecsendió
- néhány salátalevél
- 1-2 paradicsom
- 2-3 szál majoránna vagy 1 szál rozmaring
1. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a hagymát finomra, a szalonnát vékony csíkokra vagy kockákra vágjuk. Az olajat felforrósítjuk, rádobjuk a szalonnát, a hagymát és az áttört fokhagymát, kissé megsózzuk, és mérsékelt tűzön, gyakran megkeverve üvegesre fonnyasztjuk-pirítjuk. Kissé hűlni hagyjuk.
2. A vajjal/margarinnal kikenünk egy 1,2-1,5 liter űrtartalmú, sima oldalfalú gyümölcskenyérformát. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
3. A krumplit meghámozzuk, megmossuk, patyolattiszta konyharuhába hempergetve-takarva felitatjuk róla a nedvességet. Egyharmadát uborkagyalun mindjárt a formába karikázzuk, villával egyenletesen eligazítjuk, tetejére szedjük-simítjuk a szalonna-hagymakeverék felét. Meghintjük néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal, aztán ismét egyharmadnyi krumpli, a maradék szalonnás hagyma, bors, végül a maradék krumpli következik.
4. Az öntethez a tojásokat megmossuk, keverőedénybe ütjük. Hozzáadjuk a tejet, ízlés szerint sót, borsot és 1-2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendiót. Habverővel jól összekeverjük, és a rakottas tetejére öntjük.
5. Középső bordamagasságra helyezett rácson 1-1 és 1/4 órán át, aranybarnára-ropogósra sütjük (mire megsül, teljesen eltünik az öntet). A sütőből kivéve 10 percig pihentetjük, aztán óvatosan, kettős forgatással tálra borítjuk, és 2-3 ujjnyi széles szeletekre vagy nagyobb kockákra vágjuk. Salátalevelekkel, paradicsomgerezdekkel, friss majoránnával és/vagy rozmaringgal díszítve kínáljuk. Hirtelensültek, rántott húsok-halak pompás körete, de önmagában is finom egytálétel, amelyhez vegyes idénysaláta illik.
Megjegyzések:
A kettős forgatást érdemes megtanulni, mert nem minden ételt süthetünk sütőpapírral bélelt formában, teflonbevonatú formáinkban pedig nem tanácsos késsel dolgozni, mert menthetetlenül megsérülnek. A művelet egyszerű, mindössze pici ügyesség kell hozzá.
1. A sütőtál/forma peremére egy méreténél éppen csak valamivel nagyobb vágódeszkát szorítunk, konyharuhával összefogjuk a deszkát és a formát (10 perc múlva még mindig nagyon forró!), majd óvatosan a deszkára/tálcára fordítjuk a rakottast (most az alja lesz felül), a formát leemeljük róla.
2. Ezután tetejére fektetünk egy lapos tálalótálat vagy egy másik vágódeszkát, ismét összefogjuk a kettőt, és egyetlen határozott mozdulattal visszafordítjuk a tálra/deszkára a rakottast (így ismét a teteje kerül felülre), és két húslapáttal alányúlva tálra emeljük. Ha deszkát használunk, mindjárt fel is szeletelhetjük-kockázhatjuk rajta a rakottast, és ebben a formában tálaljuk.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor, rozé