2020. augusztus 11.
Zsuzsanna napja van

KÖRETEK > Krumpliköretek

Hihetetlen, hogy néhány semmitmondó, inkább csúnyácska, semmit szemrevaló gumóból micsoda ínyencfalatok készíthetők. Ehhez a vonzó rakottashoz,
amely köretként és egytálételként egyaránt finom, a rózsaszín, kemény húsú, úgynevezett sütni való krumpli a legalkalmasabb.


Fotó: Hemző Károly

Hagymás-szalonnás
krumplirakottas

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 nagyobb fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 100 g húsos bacon vagy szalonna
  • 2 ek. olaj
  • diónyi vaj/margarin
  • 1 kg krumpli
  • 4 tojás
  • 2,5 dl tej
  • só, bors
  • szerecsendió
  • néhány salátalevél
  • 1-2 paradicsom
  • 2-3 szál majoránna vagy 1 szál rozmaring

1. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a hagymát finomra, a szalonnát vékony csíkokra vagy kockákra vágjuk. Az olajat felforrósítjuk, rádobjuk a szalonnát, a hagymát és az áttört fokhagymát, kissé megsózzuk, és mérsékelt tűzön, gyakran megkeverve üvegesre fonnyasztjuk-pirítjuk. Kissé hűlni hagyjuk.

2. A vajjal/margarinnal kikenünk egy 1,2-1,5 liter űrtartalmú, sima oldalfalú gyümölcskenyérformát. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.

3. A krumplit meghámozzuk, megmossuk, patyolattiszta konyharuhába hempergetve-takarva felitatjuk róla a nedvességet. Egyharmadát uborkagyalun mindjárt a formába karikázzuk, villával egyenletesen eligazítjuk, tetejére szedjük-simítjuk a szalonna-hagymakeverék felét. Meghintjük néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal, aztán ismét egyharmadnyi krumpli, a maradék szalonnás hagyma, bors, végül a maradék krumpli következik.

4. Az öntethez a tojásokat megmossuk, keverőedénybe ütjük. Hozzáadjuk a tejet, ízlés szerint sót, borsot és 1-2 csipetnyi frissen reszelt szerecsendiót. Habverővel jól összekeverjük, és a rakottas tetejére öntjük.

5. Középső bordamagasságra helyezett rácson 1-1 és 1/4 órán át, aranybarnára-ropogósra sütjük (mire megsül, teljesen eltünik az öntet). A sütőből kivéve 10 percig pihentetjük, aztán óvatosan, kettős forgatással tálra borítjuk, és 2-3 ujjnyi széles szeletekre vagy nagyobb kockákra vágjuk. Salátalevelekkel, paradicsomgerezdekkel, friss majoránnával és/vagy rozmaringgal díszítve kínáljuk. Hirtelensültek, rántott húsok-halak pompás körete, de önmagában is finom egytálétel, amelyhez vegyes idénysaláta illik.

Megjegyzések:

A kettős forgatást érdemes megtanulni, mert nem minden ételt süthetünk sütőpapírral bélelt formában, teflonbevonatú formáinkban pedig nem tanácsos késsel dolgozni, mert menthetetlenül megsérülnek. A művelet egyszerű, mindössze pici ügyesség kell hozzá.
1. A sütőtál/forma peremére egy méreténél éppen csak valamivel nagyobb vágódeszkát szorítunk, konyharuhával összefogjuk a deszkát és a formát (10 perc múlva még mindig nagyon forró!), majd óvatosan a deszkára/tálcára fordítjuk a rakottast (most az alja lesz felül), a formát leemeljük róla.
2. Ezután tetejére fektetünk egy lapos tálalótálat vagy egy másik vágódeszkát, ismét összefogjuk a kettőt, és egyetlen határozott mozdulattal visszafordítjuk a tálra/deszkára a rakottast (így ismét a teteje kerül felülre), és két húslapáttal alányúlva tálra emeljük. Ha deszkát használunk, mindjárt fel is szeletelhetjük-kockázhatjuk rajta a rakottast, és ebben a formában tálaljuk.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor, rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

483 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 5 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 5 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Hagymás krumpli
snidlinges tejföllel

Káposztás
palacsinta

Sajtkrémes
mártogató

Cukkinis
burgonyagratin

Spenótos
rakott krumpli

Krumplisaláta
túrókrémmel

Húsos
lilahagymatorta

Szalonnás-hagymás
sült krumpli, avagy
bécsi fiákerpecsenye

Sonkás-zöldséges
sütőtöktorta

Tatárbifsztek

Őszi tepsis zöldség –
körtével, dióval

Tejszínben sült
újkrumpli
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: