LEVESEK > Levesek hússal

Fotó: Hemző Károly
Kókuszos-currys
csirkeleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 karcsú póréhagyma
- diónyi friss vagy 1/4 kk. őrölt gyömbér
- 300 g csirkemellfilé
- 60 g instant kókusztejpor
- 1/2 chili- vagy 1/4 cseresznyepaprika
- 1 ek. olaj
- só, bors
- 1 kk. curry
- 2 ek. finomliszt
- 1 tyúkhúsleveskocka
- 1 dl tejszín
- 1-2 ek. citromlé
- 2-3 szál petrezselyem
- 1/2 piros húsú paprika
- 1 ek. szárított kókuszforgács
- 4 citromfűbóbita
1. A pórét megtisztítjuk, fehér és világoszöld részét felkarikázzuk. A gyömbért meghámozzuk és finomra vágjuk. A húst leöblítjük, felitatjuk róla a nedvességet, 1x1 cm-es kockákra aprózzuk. A kókusztejport simára keverjük 2 dl hideg vízzel, a chilipaprikát vékony csíkokra szeljük.
2. Felforrósítjuk az olajat, beledobjuk a húst, sózzuk, borsozzuk, élénk tűzön, folyamatosan keverve 5 percig pirítjuk, majd szűrőlapáttal kiemeljük az edényből és félretesszük. A zsiradékban 1 percig pirítjuk a pórét, a chilipaprikát és a gyömbért, megszórjuk a curryvel és a liszttel, élénk tűzön további 1 percig pirítjuk. Felengedjük 1 liter vízzel, a kókusztejjel és a tejszínnel, belemorzsoljuk a húsleveskockát, majd félrebillentett fedő alatt, mérsékelt tűzön 10 percig forraljuk.
3. A leveshez adjuk a sült csirkemellkockákat, utánasózzuk, borsozzuk, ízlés szerint citromlével savanyítjuk és felforraljuk. A petrezselymet és a piros húsú paprikát finomra vágjuk, a leveshez keverjük, tálaláskor kókuszforgáccsal és citromfűbóbitával díszítjük.
Megjegyzések:
– A számos leveshez, húshoz, édességhez, koktélhoz stb. szükséges kókusztej nem tévesztendő össze azzal a folyadékkal, amely a friss kókuszdió belsejében található. Kókusztejet árulnak (nagyobb élelmiszeráruházak) konzerv vagy vízben oldódó instant kókusztejpor formájában is, de elkészíthetjük házilag is.
– Ha sietős, 100 g kókuszreszeléket 2,5 dl tejjel vagy vízzel, szelíd forralással 30 percig főzünk, aztán leszűrjük és jól kinyomkodjuk. Ha időnk engedi, pontosabban időben gondolunk rá, a kókuszreszeléket 12 órára beáztatjuk 2 dl langyos vízbe/tejbe, majd leszűrjük-kinyomkodjuk, és a recept szerint dolgozunk vele tovább. Rummal keverve finom aperitív is készíthető belôle.