DESSZERTEK > Meleg desszertek > Édes palacsinták
A papírvékonyságú palacsintákat ezúttal – francia módra – illatos vaníliakrémmel töltjük meg, gavallérként pedig fűszeres gyümölcsmártást adunk melléjük kísérőnek. Fordítva is remek: gyümölccsel töltjük a palacsintákat, és kissé hígabbra főzött krémmel vonjuk be, majd pár percre betesszük a grillsütőbe...

Fotó: Hemző Károly
Vaníliakrémes palacsinta
őszibarackmártással
Hozzávalók 4 személyre:
- A palacsintához:
- 2,5 dl tej
- 2 tojás
- só
- 150 g finomliszt
- 2 ek. olaj
- 2 ek. rum
- A krémhez és a mártáshoz:
- 1 biocitrom
- 1+3 dl tej
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 1/2 rúd vanília
- 4 tojássárgája
- 60+100 g porcukor + a szóráshoz
- 600 g őszibarack
- kisujjnyi fahéj
- 4-5 szegfűszeg
- 1 ek. étkezési keményítő
- 20-25 szem natúr pisztácia
- tejszinhab (spray) a díszítéshez
- 4 szem piros koktélcseresznye
- 4 ctromfű- vagy mentabóbita
1. A palacsintához elkeverjük a tejben a tojásokat és 1 csipet sót, apránként a liszthez adjuk, csomómentesre eldolgozzuk, lefedjük, 30 percet pihentetjük.
2. Közben a krémhez a citromot alaposan megmossuk, sárga héjából burgonyahámozóval lehántunk 2-3 vékony csíkot, levét kinyomjuk és átszűrjük. 1 dl hideg tejben elkeverjük a pudingport. A vaníliarudat felhasítjuk, belsejéből kikaparjuk a pépet, aztán a citromhéjjal és a vaníliatokkal együtt a maradék 3 dl tejhez adjuk, felforraljuk, fedő alatt 10 percig pihentetjük.
3. A tojássárgákat habosra keverjük 60 g porcukorral, hozzáadjuk a pudingos hideg tejet, aztán hozzászűrjük a vaníliás meleg tejet, és mérsékelt tűzön/gőz fölött, folyamatosan keverve besűrítjük, hagyjuk langyosra hűlni.
4. Elkeverjük a palacsintamasszában az olajat és a rumot, ha túl sűrű volna, egy kevés buborékos ásványvízzel hígítjuk, és 8 palacsintát sütünk belőle. Megtöltjük őket az arányosan elosztott krémmel, feltekerjük.
5. A mártáshoz megmossuk az őszibarackokat, 2 percre forrásban lévő, majd jéghideg vízbe merítjük. Könnyed mozdulattal lehúzzuk a héjukat, karcsú gerezdekre szeljük, magjukat kiemeljük, a gyümölcshúst edénykébe csúsztatjuk. Meghintjük 100 g porcukorral és a citrom levével, hozzáadjuk a fahéjat és a szegfűszeget, mérsékelt tűzön, fedő nélkül 4-5 percig főzzük. 1/2 dl hideg vízben elkeverjük az étkezési keményítőt, a gyümölcshöz adjuk, éppen csak besűrítjük (1 perc), melegen tartjuk. A pisztáciát darabosra vágjuk.
6. Tálalás előtt a palacsintákat 200 °C-os sütőben vagy mikróban átforrósítjuk, tetejüket meghintjük porcukorral. 4 lapostányérra 2-3 nagy evőkanál mártást szedünk, megszórjuk pisztáciával, tetejére fektetünk 2-2 palacsintát. Tejszínhabbal, koktélcseresznyével, citromfű-/mentabóbitákkal díszítjük és a maradék őszibarackmártással kínáljuk.
Változatok:
Bármely karakteres-testes idénygyümölccsel (eper, cseresznye, meggy, sárgabarack, sárgadinnye, szilva stb.) finom, de ügyeljünk arra, hogy ne főjön túlságosan szét!
Elkészítési idő:
45 perc
+30 perc pihentetési idő
Energiatartalom:
676 kcal/adag
Nehézségi fok: