2022. szeptember 25.
Eufrozina napja van

Tojás


Fotó: Hemző Károly

 Hogy melyik volt előbb, a tojás-e vagy a tyúk? − erről hosszú évszázadok óta vitatkoznak a tudós elmék, de a mai napig sincs rá egyértelmű válasz. Annyi bizonyos, hogy a tojás ősi tápláléka az embernek, még azon történelem előtti időkből, amikor − mit sem tudva tápértékről, létfontosságú aminosavakról, vitaminokról vagy ásványi sókról − gyűjtögetés közben egyszerűen kifosztotta a madarak fészkét.

 Az ókori filozófusok szerint a tojás a körülöttünk lévő világ tökéletes szimbóluma: a héj a föld, a fehérje a víz, a sárgája a tűz, és a kerekded végében megbúvó légbuborék az életadó levegő jelképe. Az önmagába zárt tökély, az élet esszenciája, amelynek birtoklása vagy fogyasztása szerencsét hordoz. A civilizáció legkülönbözőbb fokán álló kultúrák egyöntetűen mágikus erőt tulajdonítottak neki: a megújhodás, az újjászületés jelképének tekintették, és voltaképpen mindmáig ez a hiedelem él húsvéti szokásainkban, legyen az a sonka mellé tálalt kemény tojás, vagy éppen a hölgyek szépségét-fiatalságát szavatoló locsolóknak kínált festett-hímes tojás.

 A tojásfogyasztás egészséges vagy káros voltáról folyamatosan változik a tudomány állásfoglalása, tény azonban, hogy a tojás élettani szempontból annyi jó és fontos anyagot tartalmaz, hogy mértékkel fogyasztva, kivált a fehérjeszegény vegetárius konyhában, inkább egészségünk hasznára, semmint kárára válik. Például felpörgeti az epeműködést, segíti a méregtelenítést – ezért is szerepel számos gyorsdiétában. A tojás energiaértéke csekély (70-75 kcal/db), fehérjében és aminosavakban gazdag, zsírban azonban szegény, jelentős vasat, rezet, cinket, jódot, lecitint, B12- és D-vitamint tartalmaz.

 A tojáshéj színe csak a tyúk fajtájától függ. A tojássárgája világosabb vagy narancsosba hajló árnyalata esztétikai szempontból fontos, de semmi köze a minőséghez vagy a frisseséghez: annál sárgább, minél több  zöldtakarmányt kapott a tyúk.
 

A tojás tárolása, előkészítése:

A tojást – „páraszabályozó-klímaberendezésként” működő papírdobozban – felhasználásig a hűtőszekrény legkevésbé hideg részén tároljuk.

 Megmosni előre nem tanácsos, mert eltűnik természetes védőrétege, és porózus héján át könnyebben utat találnak belsejébe a kórokozók - a hírhedt szalmonella-fertőzéseket is jobbára a helytelen tárolás rovására lehet írni. Felhasználás előtt azonban gondosan meg kell mosni!

 Ha a hűtőben tárolt tojást forró vízbe tesszük, könnyen megreped a héja, ezért célszerű 10-15 percre kézmeleg vízbe meríteni (amúgyis megmosnánk), vagy 1-2 órával előbb kivenni a hűtőből.

Kiemelt receptek tojással


Márványszelet

Fűszeres-almás
szelet

Bakonyi
palacsintametélt

Pozsonyi táska

Tavaszi
zöldségfelfújt

Grízgaluskaleves

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Gyuvecs – balkáni specialitás

Mimóza
tojássaláta

Cseresznyés-
mogyorós kocka

Alaprecept –
Zsemlegombóc

Gyömbéres-csokoládés kockaMegosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: