2020. április 2.
Áron napja van

Medvehagyma


Fotó: www.naturamediterraneo.com

Az eredetileg vadon termő, de mostanság piaconkon is felbukkanó, sőt a kiskertekben is termeszthető, a fokhagyma, póréhagyma és a lilomfélék nagy családjába tartozó medvehagyma a tavasz első hírnökei közé tartozik. Élénkzöld, fényes, lándzsa alakú levelei hasonlítanak a gyöngyvirágéra, de átható fokhagymaillata szerencsére egyértelműen megkülönbözteti a minden elemében mérgező gyöngyvirágtól – ezért is nevezik néhol vadfokhagymának. Árnyékos ligetekben, lombos erdőkben, víz közelében fellelhető. Március közepétől április végéig érdemes szedni, lehetőleg mielőtt virágozni kezdene.

Kifejezetten gyógyszerértékű növény (állítólag ezzel kúrálták egészségüket a téli álmukból felébredt medvék, innen a neve). Hatása a fokhagymához hasonlítható, de annál sokkal erőteljesebb. Nem bántja, inkább javítja-tisztítja az emésztő- és bélrendszert, egyedülálló vértisztítószer, bőrünket is újjávarázsolja, regenerálja – remek szövetségesünk a tavaszi méregtelenítésben. Gazdag magnézium, vas és C-vitamin-tartalma jelentősen erősíti immunrendszerünket is.
Nyersen és rövid ideig párolva egyaránt pompás.

Felhasználása:
Elsősorban fűszerként,  saláták, krémek, levesek, tésztaételek, töltelékek, mártások ízesítő anyagként használjuk. Erős, átható aromája miatt nem kell sok belőle. 

 

Kiemelt receptek medvehagymával


Sült csirke
medvehagymás
töltelékágyon

Medvehegymás túrógombóc
paradicsommártással

Töltött csirkemellfilé
medvehagyma-mártással

Medvehagyma-
krémleves

Medvehagymás-
kecskesajtos metélt

Medvehagymás
cannelloni



Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: