2019. november 13.
Szilvia napja van

Medvehagyma


Fotó: www.naturamediterraneo.com

Az eredetileg vadon termő, de mostanság piaconkon is felbukkanó, sőt a kiskertekben is termeszthető, a fokhagyma, póréhagyma és a lilomfélék nagy családjába tartozó medvehagyma a tavasz első hírnökei közé tartozik. Élénkzöld, fényes, lándzsa alakú levelei hasonlítanak a gyöngyvirágéra, de átható fokhagymaillata szerencsére egyértelműen megkülönbözteti a minden elemében mérgező gyöngyvirágtól – ezért is nevezik néhol vadfokhagymának. Árnyékos ligetekben, lombos erdőkben, víz közelében fellelhető. Március közepétől április végéig érdemes szedni, lehetőleg mielőtt virágozni kezdene.

Kifejezetten gyógyszerértékű növény (állítólag ezzel kúrálták egészségüket a téli álmukból felébredt medvék, innen a neve). Hatása a fokhagymához hasonlítható, de annál sokkal erőteljesebb. Nem bántja, inkább javítja-tisztítja az emésztő- és bélrendszert, egyedülálló vértisztítószer, bőrünket is újjávarázsolja, regenerálja – remek szövetségesünk a tavaszi méregtelenítésben. Gazdag magnézium, vas és C-vitamin-tartalma jelentősen erősíti immunrendszerünket is.
Nyersen és rövid ideig párolva egyaránt pompás.

Felhasználása:
Elsősorban fűszerként,  saláták, krémek, levesek, tésztaételek, töltelékek, mártások ízesítő anyagként használjuk. Erős, átható aromája miatt nem kell sok belőle. 

 

Kiemelt receptek medvehagymával


Töltött csirkemellfilé
medvehagyma-mártással

Medvehagyma-
krémleves

Medvehegymás túrógombóc
paradicsommártással

Medvehagymás
cannelloni

Sült csirke
medvehagymás
töltelékágyon

Medvehagymás-
kecskesajtos metélt



Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: