Avokádó

Fotó: Hemző Károly
A nyilvánvalóan méregzöld és rücskös-fényes bőre miatt aligátorkörtének is becézett avokádó különös ajándéka a természetnek: valahol félúton van a zöldség és a gyümölcs között. Régészeti leletek szerint már i.e. 7000 évvel ismerték, őshazája Mexikó és Guatemala, de ma már Floridától Délkelet-Ázsián át Izraelig mindenütt megterem.
Valóságos egészségbomba, vitaminok, ásványi sók és nyomelemek egész sorát, továbbá jelentős mennyiségű, értékes, telítetlen növényi zsírsavat is tartalmaz, ami miatt a diétázók, sajnos, csak mértékkel fogyaszthatják (100 g = 227 kcal/949 kJ).
Csak a teljesen érett, puha tapintású avokádó jó ízű (a keményebb néhány nap alatt szobahőmérsékleten megérik-megpuhul), és csakis nyersen élvezetes, ugyanis sütés-főzés, azaz hő hatására kesernyéssé válik.
Hideg levesek, saláták, sőt desszertek is késztíhetők belőle, de leggyakrabban a híres guacamole nevű avokádókrém formájában találkozunk vele – ízvilága pompásan illik közép-amerikai rokonaiéhoz, az édeskés-savanykás paradicsoméhoz és a csípős paprikáéhoz.
Valóságos egészségbomba, vitaminok, ásványi sók és nyomelemek egész sorát, továbbá jelentős mennyiségű, értékes, telítetlen növényi zsírsavat is tartalmaz, ami miatt a diétázók, sajnos, csak mértékkel fogyaszthatják (100 g = 227 kcal/949 kJ).
Csak a teljesen érett, puha tapintású avokádó jó ízű (a keményebb néhány nap alatt szobahőmérsékleten megérik-megpuhul), és csakis nyersen élvezetes, ugyanis sütés-főzés, azaz hő hatására kesernyéssé válik.
Hideg levesek, saláták, sőt desszertek is késztíhetők belőle, de leggyakrabban a híres guacamole nevű avokádókrém formájában találkozunk vele – ízvilága pompásan illik közép-amerikai rokonaiéhoz, az édeskés-savanykás paradicsoméhoz és a csípős paprikáéhoz.