2019. szeptember 20.
Friderika napja van

Avokádó


Fotó: Hemző Károly
A nyilvánvalóan méregzöld és rücskös-fényes bőre miatt aligátorkörtének is becézett avokádó különös ajándéka a természetnek: valahol félúton van a zöldség és a gyümölcs között. Régészeti leletek szerint már i.e. 7000 évvel ismerték, őshazája Mexikó és Guatemala, de ma már Floridától Délkelet-Ázsián át Izraelig mindenütt megterem.

Valóságos egészségbomba, vitaminok, ásványi sók és nyomelemek egész sorát, továbbá jelentős mennyiségű, értékes, telítetlen növényi zsírsavat is tartalmaz, ami miatt a diétázók, sajnos, csak mértékkel fogyaszthatják (100 g = 227 kcal/949 kJ).

Csak a teljesen érett, puha tapintású avokádó jó ízű (a keményebb néhány nap alatt szobahőmérsékleten megérik-megpuhul), és csakis nyersen élvezetes, ugyanis sütés-főzés, azaz hő hatására kesernyéssé válik.
Hideg levesek, saláták, sőt desszertek is késztíhetők belőle, de leggyakrabban a híres
guacamole nevű avokádókrém formájában találkozunk vele – ízvilága pompásan illik közép-amerikai rokonaiéhoz, az édeskés-savanykás paradicsoméhoz és a csípős paprikáéhoz.

Kiemelt receptek avokádóval


Avokádó-tőkehalmáj
saláta

Lazacos-narancsos-avokádósaláta

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Avokádós
tonhalsaláta

Avokádókrém
paprikaladikban



Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: