Gránátalma

Fotó: Hemző Károly
Dél-kelet Ázsiából származó, az egész Földközi-tenger térségében honos, évezredek óta termesztett és ismert gyümölcs. Narancsvörös virágját és sárgás-vörös héjában megbúvó halvány- vagy tűzpiros magjait már az ókori Egyiptomban is a szerelem és a termékenység szimbólumának tekintették. A gyümölcs belsejében, többszörösen osztott kamrákban szorosan egymáshoz simuló, vékony gyümölcshússal borított magok jellegzetes, édes-savanykás ízűek. A gyümölcs belsejéből kiütögetve, vagy kiskanállal kikapargatva, saláták, mártások, desszertek díszítésére, színezésére használjuk. A levét a citromhoz hasonlóan nyomjuk ki (erősen festő hatású, megfogja a textíliát!), belőle készül a nevezetes grenadin, a gránátalma szirup, amely nélkülözhetetlen a koktélkészítéshez. Nagyobb élelmiszeráruházakban, vásárcsarnokokban októbertől márciusig fellelhető.
Jó tudni:
A gránátalma-gyöngyöket úgy tudjuk épségben és könnyűszerrel „kivarázsolni” a kemény héjból, hogy a gyümölcsöt széltében kettévágjuk, vágott felével kissé szétnyitott ujjainkra fektetjük, és evőkanál hátával gyengéden kiütögetjük belőle a magokat (lásd Gránátalmás narancssaláta C kép).
Jó tudni:
A gránátalma-gyöngyöket úgy tudjuk épségben és könnyűszerrel „kivarázsolni” a kemény héjból, hogy a gyümölcsöt széltében kettévágjuk, vágott felével kissé szétnyitott ujjainkra fektetjük, és evőkanál hátával gyengéden kiütögetjük belőle a magokat (lásd Gránátalmás narancssaláta C kép).
