2019. november 17.
Hortenzia, Gergő napja van

Cikória


Fotó: Hemző Károly
A Földközi-tenger térségében őshonos cikóriát, pontosabban a gyökerét már az Ókorban is ismerték és fogyasztották, de egészen a múlt század végéig csak pótkávé készítésére használták, mivel fel sem merült, hogy hajtatott levele is ehető, sőt egyenesen élvezetes (első leveleit a mai napig állati takarmányként használják). Mígnem egyszer valaki néhány egészséges gyökeret véletlenül ott felejtett egy meleg, párás pincében, és azok rügyezni kezdtek ... Karrierjét a Brüsszeli Botanikus Kert egyik munkatársának köszönheti, aki a gombához hasonló módszerekkel termeszteni kezdte. Az ő nevét nem jegyezte fel a krónika, így belga cikória vagy endívia néven emlegetjük.

A mediterrán országokban is kedvelt, nálunk inkább különlegesség-számba menő zöldség kissé kesernyés íze jól harmonizál az édeskés gyümölcsökkel és zöldségekkel. Kalóriaszegény (16 kcal/100 g), értékes béta-karotint, (az A vitamin provitaminját), folsavat és foszfort tartalmaz.

Fűszerei:
Curry, kapor, ánizs és szerecsendió.

Kiemelt receptek cikóriával


Mazsolás répasaláta
cikóriával

Csicseriborsó-
mártogató



Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: