Lencse

Fotó: Hemző Károly
A mintegy 6000 éve ismert, minden bizonnyal ázsiai származású lencse a száraz hüvelyesek családjának rangos tagja. Mind az európai, mind a közel- és távol-keleti konyhákban nagy népszerűségnek örvend. Különösen gyakran és a legváltozatosabb formákban bukkan fel a kínai, indiai és koreai konyhában, a vegetáriánus étrendben pedig egyenesen nélkülözhetetlen..
Egy ősi hindu mondás szerint „a rizs jó, de a lencse az élet” – pedig aligha tudhatták, hogy a lencse (és a hüvelyesek általában) nemcsak értékes növényi fehérjeforrás, hanem rostanyagokban, káliumban, foszforban, magnéziumban, cinkben és B-vitaminokban is gazdag. Növényi zsiradékot alig, koleszterolt egyáltalán nem tartalmaz, ugyanakkor például a kenyérnél nem magasabb energiatartalmú táplálékunk (100 g száraz lencse, amelyből kb. 200 g lesz, mire megfő, csupán 330 kcal/1379 kJ-t tartalmaz).
Bár számtalan fajtája ismeretes, általában lapos szemű, barnás-zöldes változatához van szerencsénk. Az apró szemű, vöröslencse valódi ínyencség, nem is szükséges főzés előtt beáztatni. Valószínűleg ebből készült az a bizonyos tál lencse,
avagy „veres étel”, amelyért a Biblia szerint az éhes Ézsau eladta öccsének, Jákobnak az „örökségét”, vagyis az elsőszülöttséggel
járó jogait.
Fűszerei:
Hagyma, fokhagyma, bors, babérlevél, szegfűszeg, továbbá szerecsendió, borókabogyó, szegfűbors, majoránna és petrezselyem. Az ázsiai lencseételekhez curry, gyömbér, chili, fokhagyma, zöldcitrom (lime), menta, korianderzöld,
szójaszósz és szezámolaj illik.
Egy ősi hindu mondás szerint „a rizs jó, de a lencse az élet” – pedig aligha tudhatták, hogy a lencse (és a hüvelyesek általában) nemcsak értékes növényi fehérjeforrás, hanem rostanyagokban, káliumban, foszforban, magnéziumban, cinkben és B-vitaminokban is gazdag. Növényi zsiradékot alig, koleszterolt egyáltalán nem tartalmaz, ugyanakkor például a kenyérnél nem magasabb energiatartalmú táplálékunk (100 g száraz lencse, amelyből kb. 200 g lesz, mire megfő, csupán 330 kcal/1379 kJ-t tartalmaz).
Bár számtalan fajtája ismeretes, általában lapos szemű, barnás-zöldes változatához van szerencsénk. Az apró szemű, vöröslencse valódi ínyencség, nem is szükséges főzés előtt beáztatni. Valószínűleg ebből készült az a bizonyos tál lencse,
avagy „veres étel”, amelyért a Biblia szerint az éhes Ézsau eladta öccsének, Jákobnak az „örökségét”, vagyis az elsőszülöttséggel
járó jogait.
Fűszerei:
Hagyma, fokhagyma, bors, babérlevél, szegfűszeg, továbbá szerecsendió, borókabogyó, szegfűbors, majoránna és petrezselyem. Az ázsiai lencseételekhez curry, gyömbér, chili, fokhagyma, zöldcitrom (lime), menta, korianderzöld,
szójaszósz és szezámolaj illik.