2020. augusztus 5.
Krisztina napja van

Curry


Fotó: Hemző Károly

A curry (ejtsd: körri) eredetileg a citrusfélékkel rokon, Délkelet-Ázsiában őshonos növény. Illatos leveleit frissen vagy megszárítva, fűszerkeverékek készítéséhez használják. Ezek legalább 10-15 féle őrölt fűszerből állnak, pl. kurkuma, koriandermag, borsfélék, római vagy ánizskömény, gyömbér, chili, mustármag, szerecsendió, currylevél, fahéj, kardamom, szegfűszeg, szegfűbors, görögszéna... és ki tudja, még mi minden. Attól függően, hogy mennyi csípős paprikát tartalmaz, megkülönböztetünk csípős és enyhe vagy édes curryport. Az összetevők aránya és milyensége határozza meg a keverék ízét. Hazájában és a távol-keleti konyhákban általában a csípősebb változatok kedveltek.

Jó minőségű, többféle csípősségi fokozatú curryport, szójaszószt, chilit, friss korianderzöldet, és számtalan „izgalmas” fűszert elsősorban az ázsiai élelmiszerekre szakosodott üzletekben, vagy nagyobb élelmiszeráruházakban vásárolhatunk. Érdemes gyakrabban, kisebb mennyiséget venni, mert tárolás közben veszítenek az aromájukból.

Felhasználása:
Curryvel a legkülönfélébb ételek készíthetők: tojás, sertés-, marha- szárnyashús, halak, tengeri herkentyűk, rizsételek és mártások sokasága, mint pl. a jól ismert angol Worcester-szósz (ejtsd: vuszter).
Használatával bánjunk csínján, kevés elegendő belőle. Ha vendégnek főzünk vele, tanácsos előre tisztázni, szereti-e!
Sötét üvegben, gondosan lezárva tároljuk, mert idővel kifakul, illetve erős illata átterjed más élelmiszerekre is.

Kiemelt receptek curryvel


Zöldborsós-paradicsomos újkrumplisaláta

Csirkés-currys
zöldségkrémleves

Currys-zöldborsós
galuska

Currys karfiolkrémleves

Currys-spenótos
vöröslencseleves

Pisztáciás
töltött pulykacomb

Currys-zöldséges
pulykaragu

Ananászos-csirkés
rizssaláta

Körtés-currys
csirkesaláta

Kókuszos-currys
csirkeleves

Currys-zöldséges
lencse

Kókuszos-currys csirkecomb



Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: