Bazsalikombóbita

Fotó: Hemző Károly
Latin neve: Ocimum basilicum
Az ókortól fogva sok hiedelem fűződött hozzá (több ezer éves egyiptomi sírokban is találtak bazsalikomkoszorúkat). Leveleit mélabú és rontás ellen, a pestis megelőzésére ingmellbe varrva viselték. Teáját felfúvódás, köhögés ellen, idegnyugtatónak, gyulladáscsökkentőnek fogyasztották.
Több fajtája ismeretes, az apró levelű és virágú törpe példányoktól a nagy levelű, 50 cm-re is megnövő, sőt sötétvörös-lilás levelű, rózsaszín virágú változatokig. Kertben, balkonládában, virágcserépben is termeszthető, szereti a meleget és a napfényt, vízigénye közepes. A vezérhajtás kicsípésével kis bokorrá fejlődik, az első fagyokig gazdálkodhatunk belőle, de ha szobanövény módjára meleg, világos helyre visszük, egész télen át szedhető.
Felhasználása:
Elmaradhatatlan kelléke a délszaki, mediterrán konyháknak, de kellemes, átható illatáért szívesen használják a virágkötészetben is. Leveleit frissen vagy virágjával együtt megszárítva, morzsolva használjuk. Rendkívül sokoldalú: olaszos salátákhoz, paradicsomos ételekhez, főzelékekhez, babételekhez, mártásokhoz, levesekhez, halételekhez, borecet illatosításához használjuk. Leghíresebb a tésztára való, genovai eredetű, fenyőmaggal és fokhagymával készített bazsalikommártás, a pesto (ejtsd: pesztó).
Gyógycukorkák, vermutok készítéséhez is használatos, a nevezetes gyomorkeserű, a francia Chartreuse (ejtsd: satrőz) likőr elengedhetetlen fűszere. Ha a kamrában-konyhában felaggatjuk, illóanyaga (a levendulához és fokhagymához hasonlóan) elűzi a molyokat és egyéb repülő kártevőket.
Gyógycukorkák, vermutok készítéséhez is használatos, a nevezetes gyomorkeserű, a francia Chartreuse (ejtsd: satrőz) likőr elengedhetetlen fűszere. Ha a kamrában-konyhában felaggatjuk, illóanyaga (a levendulához és fokhagymához hasonlóan) elűzi a molyokat és egyéb repülő kártevőket.
Tartósítása:
A mélyhűtőt nem szereti, elszíneződik, aromájából is veszít, ezért inkább szárított formában érdemes eltenni, mégpedig a virágzat teljes kifejlődésekor: a megmosott bazsalikomszálakról lerázzuk a vizet, kisebb csokrokba kötjük, és fejjel lefelé árnyékos, levegős helyen megszárítjuk, majd összemorzsoljuk, és jól záródó üvegben-dobozban tároljuk.