Mozzarella

Fotó: Hemző Károly
A lágy túrósajtok családjába tartozó, eredetileg bivalytejből, ma (bivalyok híján) jobbára tehéntejből készülő mozzarella (ejtsd: moccarella) Dél-Olaszországból származik, és a világon mindenütt készítik. Almanagyságú kis cipókban vagy diónyi gyöngyök formájában, saját levében árulják és tárolják.
Viszonylag sovány sajtféleség, zsírtartalma mindössze 20%, energiaértéke 290 kcal/100 g. Ajánlatos a csomagoláson feltüntetett szavatossági időn belül, illetve mihamarabb elfogyasztani, mert könnyen erjedésnek indul, és élvezhetetlenné válik. Saját levében, légmentes csomaglásban 3-4 hónapig eltartható a mélyhűtőben.
Íze szelíd, édeskés, szinte semleges, ezért nagyon jól harmonizál a markánsabb ízekkel. Pompás pizza vagy sült húsok tetejére olvasztva, de legfinomabb paradicsommal és bazsalikommal Caprese salátának elkészítve.