2020. szeptember 19.
Vilhelmina napja van

Mozzarella


Fotó: Hemző Károly

Hogy melyik volt előbb, a pizza vagy a mozzarella, azt talán még maguk az olaszok sem tudják, de hogy egymásnak köszönhetik a világhírt, az biztos.


A lágy túrósajtok családjába tartozó, eredetileg bivalytejből, ma (bivalyok híján) jobbára tehéntejből készülő
mozzarella (ejtsd: moccarella) Dél-Olaszországból származik, és a világon mindenütt készítik. Almanagyságú kis cipókban vagy diónyi gyöngyök formájában, saját levében árulják és tárolják.
Viszonylag sovány sajtféleség, zsírtartalma mindössze 20%, energiaértéke 290 kcal/100 g. Ajánlatos a csomagoláson feltüntetett szavatossági időn belül, illetve mihamarabb elfogyasztani, mert könnyen erjedésnek indul, és élvezhetetlenné válik. Saját levében, légmentes csomaglásban 3-4 hónapig eltartható a mélyhűtőben.

Íze szelíd, édeskés, szinte semleges, ezért nagyon jól harmonizál a markánsabb ízekkel. Pompás pizza vagy sült húsok tetejére olvasztva, de legfinomabb paradicsommal és bazsalikommal Caprese salátának elkészítve.

Kiemelt receptek mozzarellával


Burgonyapürével töltött
padlizsánbatyu

Mozzarellás
polentafalatkák

Olasz tésztasaláta

Gombakrémes
penne

Gombás
paprikacsónakok

Mozzarellás-olívás
paradicsomsaláta

Margherita pizza és
cukkinis-hagymás pizza

Padlizsántallérok

Sajtos-paradicsomos
rakott csirkemell

Fasírt-muffin

Tarka saláta
kertifűöntettel

Paradicsomos-
sajtos szűzérmék



Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: